De Groote Voort: Agrarisch Ondernemer 2016

Op donderdag 31 maart 2016 kregen de makers van Remeker kaas uit handen van staatssecretaris Martijn van Dam de hoofdprijs, een cheque ter waarde van €12.500,- Deze uitreiking vond plaats in Hotel Theater Figi, Zeist.

Het Juryrapport

Maatschap De Groote Voort
Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort

Maatschap De Groote Voort is een toonaangevend, eigenwijs bedrijf met een eigen kaas, Remeker. Alles op het biologisch bedrijf met Jerseykoeien is geënt op smaak, van het grondgebruik, huisvesting, voeding tot kaaskorst. Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort hebben met hun kaas een ijzersterke positie in de markt veroverd.

Uit alles op het bedrijf spreekt passie. Het concept Remeker is adembenemend. De keten is in alle facetten duurzaam. De stal, winkel, pakhuis en ontvangstruimte zijn visitekaartjes. De organisatie is strak. Ieder heeft zijn eigen taak. Maatschap De Groote Voort is innovatief.

De maatschap werkt met Wageningen UR eigen concepten uit, zoals natuurkorst. Met een eigen afzet in speciaalzaken.

De kostprijs van de melk ligt beduidend hoger, maar wordt ruimschoots goedgemaakt door de opbrengstprijs van de kaas. De marge is uitzonderlijk. Het bedrijf heeft met dezelfde omvang de omzet weten te verdrievoudigen.

De Groote Voort heeft een vaste waarde verworven in het topsegment van restaurants en speciaalzaken.

Namens de jury, Albert Jan Maat
Zeist, 31 maart 2016

 

[:]

Innoverende rijpingsruimte: officiële opening

Het ‘Natuurpakhuis’ werd op 2 april 2015 geopend door Gelders gedeputeerde Annemieke Traag. Deze feestelijke en ook zakelijk belangrijke stap vond plaats in Lunteren bij melkveehouderij en kaasmakerij De Groote Voort.

Proeftuin

Dit innovatieve pakhuis is gebouwd met natuurlijke materialen en processen, met als doel een proeftuin te creëren voor het op een natuurlijke manier rijpen van kazen met een natuurkorst.

Consortium

Deze nieuwe rijpingsruimte werd mede gefinancierd door de Provincie Gelderland. Ook Oost NV en RCT ‘De Vallei’ ondersteunden De Groote Voort bij het ontwikkelen van deze proeftuin. Een Oost-Nederlands consortium van bedrijven, bestaande uit onder andere De Groote Voort, PS Koeltechniek en Bouwbedrijf NAP hebben de proeftuin gerealiseerd.

Onderzoek

Wageningen Universiteit doet wetenschappelijk onderzoek naar de smaak van de kazen door het meten van de geurstoffen in de kaas en de natuurkorst. Deze informatie is, net als andere kennis die wordt opgedaan in de proeftuin, vrij beschikbaar voor geïnteresseerden.

Delen

Zelfkazers en affineurs zijn welkom om in de proeftuin nieuwe kennis te vergaren, waardoor ze betere kazen kunnen produceren onder duurzame condities. Op 15 mei 2015 tussen 15:00-20:00 uur vond de publieksopening van het Natuurpakhuis plaats.

Meer informatie over de proeftuin?

Neem contact op via e-mail.