Het ras

Onze koeien zijn van het ras Jersey. Een mooie bruine koe, met grote, even bruine ogen.
Het is een kleine koe die extra geschikt is voor de biologische landbouw.
We houden ruim 90 van deze melkkoeien.
De Jersey koe is een efficiënte koe, die met relatief weinig voer rijke melk geeft. Het is een slimme koe.
Ook haar melk is speciaal. Jerseymelk heeft een hoger caroteengehalte dan melk van andere rassen, en heeft daardoor een opvallend gele kleur. Ook heeft de melk een hoger kalkgehalte en zit er meer daarbij caseïne in Jerseymelk, het juiste soort eiwit voor het maken van kaas. Hierdoor stremt de melk goed, met uitsluitend toevoeging van zuursel en stremsel. Perfect voor de REMEKER!

Hoorns

De hoorns op de koeien spelen een belangrijke rol in zowel de algehele gezondheid als – en vooral – in de spijsvertering.
Hoorns zijn van binnen hol en staan in verbinding met andere holten in de kop. Als een koe haar hoorns verliest, dan is het goed te zien dat zich tot ongeveer twee derde van de hoorn levend weefsel bevindt dat doorbloed is.

De hoorn zelf fungeert als voorraadruimte van mineralen. In het speeksel van de koe zitten enzymen die gebruik maken van het depot van mineralen uit de hoorns. Zo wordt met name natriumbicarbonaat gevormd door de enzymen in het speeksel. Dit hebben de koeien nodig om de pens te stabiliseren als het voer te weinig structuur bevat.

Hoorns van koeien hebben jaarringen. Deze ontstaan doordat een moeder rond de geboorte van het kalf mineralen put uit haar hoorndepot. Als de koeien herkauwen, vindt er via het bloed (dat door het weefsel in de hoorns loopt) uitwisseling van mineralen plaats. De hoorns raken dan meer doorbloed en worden warmer.

Op De Groote Voort merken we dat de gehoornde dieren beter de wisselingen in het weer, en daardoor de wisselende samenstelling van het gras (suikers/eiwit/structuur) kunnen bufferen. De mest is daardoor beter verteerd en ruikt lekker.

En zo leveren de hoorns een belangrijke bijdrage aan de toename van gewenste, en afname van ongewenste bacteriën in de melk. Uiteindelijk is dat terug te proeven in de kaas die haar geheimen prijsgeeft omdat ze puur is. We werken immers met rauwe melk, gebruiken geen conserveringsmiddelen en heel weinig ongeraffineerd zeezout. Als de kaas lang genoeg kan rijpen, ontwikkelt zich de fijne ‘ronde’ smaak, die in de mond blijft hangen en dan nog steeds in staat is smaaktonen toe te voegen!

Natuurlijke werkwijze

Goede verzorging van de bodem resulteert in gras van een hoge kwaliteit. Naast dit gras voeren we alleen verse voeding die bij de koe past, namelijk geplette granen. De granen worden iedere morgen vers geplet, zodat de enzymen in de granen optimaal benut worden door de dieren. Deze afgestemde voeding én de open stal – die vrije toegang geeft tot de weiden – leveren een onontbeerlijke bijdrage aan de gezondheid van onze Jersey-koeien. Mede daardoor gebruiken sinds 2004 geen enkele antibiotica.

Vervolgens zijn we enkele jaren later ook gestopt met het ontwormen van de dieren. De natuurlijke kruiden die de dieren bijgevoerd krijgen, maken dat mogelijk. Om de pasgeboren kalfjes de beste start te geven, laten we ze drie weken bij de eigen moeder zogen. Het is onze ervaring én overtuiging dat zo’n natuurlijke manier van werken, altijd de beste weerstand geeft.